Посланикът ни в Москва уреди филиал на руска банка в България

Бойко Коцев се срещна с управителя на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина

32 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

В България може да заработи филиал на руска банка, който да обслужва руските граждани в страната ни. Тази идея обсъдиха днес посланикът на България в Русия Бойко Коцев (на снимката в средата) и председателят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина, съобщиха от пресслужбата на дипломатическата ни мисия в Москва.

Двамата стигнаха до извода, че клоновете на банкова институция от Русия би била своевременна мярка, с цел улесняване руските инвеститори и туристи у нас. "450 000 руски граждани са собственици на имоти в България. Те се нуждаят от банков продукт и може да се мисли вече в България да работи филиал на руска банка", каза посланик Коцев по време на срещата.

От своя страна Набиулина, която е бивш министър на икономическото развитие на Русия, е проявила интерес към структурата на българския банков пазар. Тя съобщи, че „в момента малко руски банки инвестират в България”, очевидно имайки предвид само държавната инвестиционна структура „Внешторгбанк”, чиято дъщерна компания VTB Capital има офис у нас.

Не е ясно каква ще е банката, която споменават Коцев и Набиулина, но наблюденията в бившите съветски държави показват, че Русия най-вече отваря клонове на държавните „Сбербанк” и ВТБ, които са и най-големите играчи на пазара.

На срещата е било обсъдено сътрудничеството между държавните финансови институции на България и Русия, както и „възможности за разширяване на връзките между двете страни във финансовата и търговско-икономическата сфера”.

Посланик Коцев представи възможностите за разработване и развитие на съвместни банкови продукти и услуги: ”От такива за гражданите до кредитиране на съвместни делови проекти”.

Двамата споделиха известно безокойство от спадането на стокообмена в двустранната търговия. Председателката на Централната банка на Русия се ангажира „да съдейства в рамките на правомощията си за развитието на двустранни проекти в сферата на финансовите услуги, промишлеността и науката”.

Коцев е поканил Набиулина да посети България а повод за това е, че нашият банков регулатор, в лицето на Българската народна банка (БНБ), тази година отбелязва своя 135-годишен юбилей.

 

Подкрепи Economic.bg