ООН: Северна Корея върши "нечувани престъпления" срещу народа си

В доклад от 400 страници на експерти се изреждат стотици примери за жесток контрол чрез терор

3605 ~ 1 мин. четене

Властите в Северна Корея вършат "нечувани престъпления" срещу собствения си народ, твърдят експерти от Съвета на ООН по правата на човека.

Новият доклад на Съвета представлява най-сериозният опит на световната организация да сигнализира за престъпленията на режима в Пхенян, за да може на тази основа делото за наказателното разследване да бъде предадено на някоя от националните или международни инстанции, съобщи днес BBC. Докладът на комисията е близо 400 страници.

Експертите са изслушали свидетелски показания за робски труд, сексуално насилие, изтезания и жестоки политически репресии и други престъпления в Северна Корея. Те са били информирани, например, за майка, която под натиска на властите е била принудена да удави новороденото си дете, за деца, които още от раждането си живеят в заточение и са уморявани от глад, както и за цели семейства, които са изтезавани, защото са гледали чуждестранни сапунени опери, се казва в доклада, съобщава БГНЕС.

В него се изреждат стотици примери за жесток контрол чрез терор. Властите държат в концентрационни лагери десетки хиляди политически затворници и делят населението според предаността към режима, посочва Би Би Си, цитирайки доклада на Съвета на ООН по правата на човека.

Подкрепи Economic.bg