Осъдиха McDonald’s да плати $27 млн. за два смъртни случая

Компанията не е взела необходимите мерки за сигурност в един от своите ресторанти

Осъдиха McDonald’s да плати $27 млн. за два смъртни случая
492 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Съдебно жури в щата Тексас осъди McDonald’s да заплати обезщетение от 27 млн. долара по обвинение в недостатъчна сигурност в един от обектите, допринесла за смъртта на двама младежи през февруари 2012 г., информира Bloomberg.

Жертвите са 18-годишния Дентън Уорд, пребит до смърт в ресторант на веригата и 19-годишната му приятелка Лорън Крисп, която загива в автомобилна катастрофа, докато е правен безуспешен опит пострадалият да бъде закаран в болница. Семействата им твърдят, че компанията ме е взела необходимите мерки за сигурност, особено след като същият обект е бил многократно сцена на масови сбивания, регистрирани от полицията.

Журито присъди обезщетение в размер на 16 млн. долара за близките на Уорд и 11 млн. долара за семейството на Крисп. Адвокати посочват, че решението за Крисп е уязвимо, тъй като шофьорът управлявал автомобила по време на инцидента е навлязъл в кръстовището при червен сигнал на светофара.

От най-голямата верига за бързо хранене в света обявиха, че ще обжалват. „Ние уважаваме решението на журито, но не сме съгласни с него“, казва в съобщение говорителят Тери Хики. Въпреки това шансовете за успех на обжалването не се оценяват като големи, имайки предвид консерватизма сред обществото и Апелативния съд в щата.

Това е второто правно предизвикателство за McDonald’s само в рамките на два дни. Националният борд за трудови взаимоотношения обяви, че компанията е солидарно отговорна със собствениците на ресторантите за начина, по който се третира персонала. Това може да породи сериозен трус за франчайза в сектора изобщо, тъй като би улеснило работниците да се обединяват и да търсят правата си.

Веригата се бори и с последствията на здравния скандал в Китай, където бе установено, че неин доставчик е препакетирал продукти с изтекъл срок на годност.

Подкрепи Economic.bg