Парламентът отново не заседава

Съдбата на предварително съгласувани като "неотложни" решения остава неясна

Парламентът отново не заседава
104 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Народното събрание отново не събра кворум и така днешното му редовно заседание няма да се състои. Регистрираха се 95 представители от Коалиция за България и ДПС. Депутатите от ГЕРБ не влязоха в пленарна зала, а тези от Атака вече по традиция не участват в работата на Събранието.

От ПП ГЕРБ заявиха за пореден път, че няма да се регистрират до края на мандата на този Парламент, само ден след като с гласовете на ДПС подкрепиха на първо четене актуализация на централния бюджет и картбланш за бъдещия служебен кабинет да води преговори за поемане на нов публичен дълг. Ако този път те спазят ангажимента си, то няма да бъде приета на второ четене и актуализацията на бюджета на НЗОК, за която бе постигнато съгласие между трите големи политически сили.

В дневния ред фигурираха шест точки, които бяха предварително съгласувани между парламентарните сили и определяни като неотложни до приключване работата на 42-рото Народно събрание. Депутатите трябваше да гласуват промени в Закона за управление на отпадъците, които ще дадат отсрочка на общините да изградят площадки за предаване на метални отпадъци, както и ще отложат ограничението такива отпадъци да се предават единствено от юридически лица. Браншовата организация на рециклиращите компании призова преди време за спешни мерки, тъй като настоящата ситуация би блокирала дейността им.

Трябваше да бъдат разгледани и промените в Закона за защита на конкуренцията, върху които президентът Росен Плевнелиев наложи вето. За да бъдат включени в дневния ред, от измененията отпаднаха някои от най-спорните текстове. Сред останалите точки са изменения в законите за Митниците и ползването на земеделски земи, както и две ратификации.

Следващото заседание е насрочено за утре - петък, от 9 ч.

Подкрепи Economic.bg