От 1 април говорим по-евтино

Задължаваме мобилните разговори да се тарифират на 30 сек., а не на 1 мин., заяви Веселин Божков

КРС вещае ново сваляне на цените до средните в ЕС

196 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Цените на мобилните телефонни разговори падат отново до средно ниво на Европейския съюз (ЕС) от началото на април. Това обяви председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков, без да посочи с колко точно.

По думите на Божков, намалението на разговорите идва от промяната на тарифирането. Досега потребителите са плащат по система "60 секунди плюс една". Това означава, че разговори от по 10 секунди са се отчитали за минута. Сега влиза в сила новото тарифиране "30 плюс 1".

Оттук нататък би трябвало задължително всеки разговор да се отчита с продължителност за 30 секунди, а ако е по-дълъг, всяка следваща секунда ще се плаща реално. "Никой не задължаваше операторите да тарифират 60 + 1, но имаха доминиращо положение на пазара. Изменихме общите условия, за да защитим правото на потребителите”, заяви Божков.

Той поясни, че операторите вече ще са задължени лимитът за мобилен интернет да е 50 лв. и после да изключват абоната. При достигане на 50% от кредитния лимит операторите ще са длъжни да информират клиентите.

Economic.bg припомня, че намаленията са изискване на Европейската комисия (ЕК) и в последните 2-3 години ставаше дума за средно 25% - 30% „сваляне” на средните тарифи на трите мобилни оператора у нас.

От 1 април 2014 г. потребителите в цяла България ще могат да говорят от домашния си телефон на цената на градски разговор с всички останали фиксирани телефони в техния регион, съобщиха в началото на януари от БТК ("Виваком" / Vivacom), като признаха, че промените са в изпълнение на Решение на КРС № 2018/04.10.2012.

Решението задължава телекомът да въведе промяна в телефонните кодове на регионите в цялата страна. Става ясно например, че от април населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Това няма да доведе до промяна на телефонните номера на потребителите, а единствено ще добави новия код като задължителна част от номера им.

Така абонатите щели да говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния регион и дори да могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион. Буквално до дни, от 29 януари ефективно влиза в сила и задължителното набиране на 0 и код на населеното място преди номера за градските разговори от фиксиран телефон.

Коментари: 0