Стойнев: Утре започваме преговори за газовата връзка с Турция

Мините регистрират рекорден добив на въглища и производствените планове за 2013 година са преизпълнени, заяви министърът на икономиката

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

"Газовите връзки за нас са приоритет, а от утре започват преговори с турския министър на икономиката за изграждането на газовата връзка между България и Турция", това заяви министър Драгомир Стойнев по време на кръгла маса на тема „Реиндустриализация чрез конкурентоспособност”, цитиран от БГНЕС. Той допълни, че се работи и по другите две газови връзки със съседни страни – тези със Сърбия и Гърция. Очаква се изоставането да бъде наваксано и двата проекта да се изпълняват по план.

Припомняме, че през септември 2013 година Булгаргаз сключи договор за доставка на 1 млрд. куб. м. азербайджански природен газ годишно. Споразумението с консорциума Шах Дениз II предвижда доставките да започнат най-рано през 2019 година, а за тази цел ще се използват именно междусистемните връзки с Гърция и Турция.

Стойнев съобщи, че мините регистрират рекорден добив на въглища и производствените планове за 2013 година са презипълнени, въпреки слабия старт в началото на годината. Причина за това е драстично намалената такса пренос и увеличеният износ на електроенергия, в следствие на това.

Министърът отново потвърди важността на ядрената енергетика за индустрията на страната. "България трябва да развива своята ядрена енергетика, а ремонти по инфраструктурата на АЕЦ "Козлодуй" не са правени от близо 3 години и половина. Желанието ни е да започнем работа по площадките на АЕЦ "Козлодуй" през 2016 г.”

По темата за държавните предприятия, Стойнев посочи, че към момента заплатите и осигуровките в тях се изплащат навреме. Държавата няма договорка със собствениците на Ремотекс, но не възнамерява да спасява закъсали дружества на всяка цена.

Министърът коментира и състоянието на индустриалния сектор в Европа. Според него по време на кризата са насочени средства предимно за банковия сектор, но не са били отделени достатъчно пари за спасяване на европейската индустрия. Той изтъкна, че България ще вземе участие в започващия дебат за реиндустриализация на континента. Според  Драгомир Стойнев е необходима обща европейска политика в сектора.

Коментари: 0