Пакистански съд обвини Мушараф в убийството на Беназир Бхуто

Решението е определяно като "безпрецедентно", тъй като досега се смяташе, че пакистанските висши военни са над закона

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Пакистански съд официално обвини бившия диктатор Первез Мушараф в убийството на бившия министър-председател Беназир Бхуто, предаде BBC.

На Мушараф са повдигнати три обвинение - за убийство, заговор за убийство и улесняване извършването на убийство. Решението на съда е определяно като "безпрецедентно", тъй като досега се смяташе, че пакистанските висши военни са над закона.

Заседанието на пакистанския съд е продължило 20 минути при закрити врата и строги мерки за сигурност. Следващото заседание на е насрочено за 27 август.

Мушараф отрече всички от повдигнатите срещу него обвинения, адвокатите му ги определиха като "необосновани".

Бхуто, министър-председател на Пакистан в периодите 1988-1990 и 1993-1996 г., загива в резултат на бомбен атентат през 2007 г. След атентата, правителството на Мушараф заявява, че убийството на Бхуто е дело на талибаните.

Мушараф идва на власт през 1999 г. след безкръвен военен преврат. Управлява Пакистан като президент от 2001 до 2008 г., когато подава оставка и заминава за Англия, където живее до началото на 2013 г. През март тази година той се завръща в Пакистан, за да участва в изборите, но е дисквалифициран. Междувременно съдът издава заповед за задържането му във връзка с убийството на Бхуто.

Подкрепи Economic.bg