Парите започнаха да напускат България

През август са влезли по-малко инвестиции в България, отколкото са изтекли от страната ни в чужбина

172 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през август са отрицателни - нещо, което се случваше рядко дори в най-тежките години на кризата. Статистиката на Българската народна банка (БНБ) показва, че това се случва за първи път през тази година и само веднъж през 2012 г.

За целия периода януари-август ПЧИ се оценяват на 772.5 млн. евро - с 51.5% по-малко от същия период на 2012 г. Изоставането на инвестираните чужди средства в български активи се наблюдава от началото на годината. За осемте месеца на годината обаче то е едно от най-големите досега.

За август данните показват, че отрицателният поток се дължи на разплатените задължения на българските дружества с чуждестранно участие и техните компании-майки. Стойността на върнатите финансови, облигационни и търговски кредити е 57.3 млн. евро.

По държави, най-големите преки инвестиции в  страната за януари-август 2013 г. са на Холандия (483.4 млн. евро) и Русия (67.4 млн. евро). Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Великобритания (-48.4 млн. евро).

Подкрепи Economic.bg