Прокурори погват бързите кредити

Причината е разследване за заеми, отпуснати от "Профи кредит"

328 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Върховна административна прокуратура (ВАП) започва проверка за нередности при отпускането на т.нар. "бързи кредити".

Отдел "Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите" при ВАП започна проверка за законност относно обстоятелствата излъчени в репортажа "Получаваш 1000, връщаш 5000 - разследване за бързи кредити" в предаването "Здравей България" на Нова телевизия, съобщиха от прокуратурата. Именно материалът на Нова е станал причина за самосезирането на прокуратурата.

Предмет на проверката е и как Българската народна банка (БНБ) и Комисията за защита на потребителите (БНБ) реализират правомощията си по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, какви механизми са създадени в тези институции в изпълнение на законовите разпоредби с оглед защита на държавния и обществения интерес.

В разследването по Нова ТВ са показани случаите на три жени, които са взели заеми от "Профи кредит".

От ВАП завършват, че за резултата от проверката обществеността ще бъде информирана своевременно.

Освен прокуратурата, Народното събрание (НС) също се зае с компаниите, които отпускат бързи кредити. В понеделник, 14 октомври, председателят на бюджетната комисия в Парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев обяви, че се подготвят нови регулации за бързите кредити, които се очаква да се приемат до края на годината.

Подкрепи Economic.bg