Партията на Саркози разследвана за избори-2012

Политическата сила на експрезидента на Франция е укрила разходи за €11 млн. по време на кампанията

Пореден скандал

Автор: Николай Марченко

Гражданите на Франция стават свидетели на пореден политически скандал, свързан с бившия президент Никола Саркози, съобщават днес европейските медии.

Телевизия Euronews информира, че партията му „Съюз в подкрепа на народното движение” (СПНД) е разследвана от специалните служби заради „манипулации” със сметки на кандидата им по време на предизборната кампания от 2012 г. Прокуратурата на Париж е провела и обиски в щаба на основната опозиционна партия във Франция.

„Признанието в тв ефира от страна съветника на председателя на СПНД Жером Лаврийе, че по време на кампанията на Саркози от 2012 г. са имали място финансови нарушения, произведе ефект на избухнала бомба”, коментира френска телевизия BFM-TV.

Лаврийе призна, че около 11 млн. евро от предизборната кампания са „отишли за други операции” срещу представените фактури за разходи. Той обаче твърди, че самият Саркози не е бил запознат със случващото се. Жером Лаврийе е заемал поста зам.-ръководител на предизборния щаб на Саркози по време на Избори-2012, спечелени от социалиста Франсоа Оланд.

От своя страна бившият ковчежник на кампанията на Саркози Филип Бриан опроверга разкритието на Лаврийе, като заяви, че „партията никога не е извършвала подобни машинации. Но адвокатът от правната кантора Bygmalion Патрик Мезонев, който е работил със щаба на Саркози през 2012 г., потвърди информацията за нарушения. Според него „по настояване на СПНД, на юридическата фирма е била наложена определена схема”. От думите му става ясно, че харчовете за кампанията на Саркози се записвали неправомерно в сметката на СПНД, като целта е била „да се избегне надвишаване на максималното ниво на разходи”. Според него неправомерните разходи са били за над 10 млн. евро.

Това е проеден скандал с предизборната кампания на Саркози. Миналата година полицията проведе обиски в дома на бившия шеф на МВР на Франция Клод Геан във връзка с разследването за финансиране на кампанията на Саркози от 2007 г. от страна на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи. През март 2012 г. независима информационна агенция Mediapart публикува документация, доказваща, че Кадафи е вложил 50 млн. евро в кампанията на Саркози.

Коментари: 0