Пекинският съд глоби Apple с над 100 хил. долара

Кoмпанията не е спазила действащите нормативни уредби в азиатската страна

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Американската технологична корпорация Apple Inc. бе глобена с над 730 хил. юана, или близо 118 хил. долара от Пекинският народен съд, предаде Reuters. Компанията ще трябва да компенсира трима китайски писатели за нарушаване на авторските им права, след като е продавала книгите нерегламентирано в своя онлайн портал Apple App Store.

Съдия Фенг Ганг заявил, че Apple има задължението да провери дали книги, качени от трети страни, са в съответствие с действащите нормативни уредби. „Един от писателите в делото, Май Дзиа, чиито книги са често в списъците на бестселърите в цялата страна и по този начин Apple трябва да са наясно, че качените книги в техния онлайн магазин са нарушили авторските права на писателя“, коментира още магистратът.

Уанг Гуохуа – адвокат, представляващ писателите, е заявил пред China Daily, че е доволен от резултатите. По думите му, обезщетението е по-високо, отколкото в повечето случаи на нарушение на авторските права. Адвокатите на Apple са отказали да коментират.

Съдия Фенг предупреди също и останалите технологични компании с подобни онлайн магазини, заявявайки, че трябва да се поучат от този случай и да подобрят своите системи за проверка, което би избегнало подобни съдебни спорове.

Подкрепи Economic.bg