Кипър облекчава частично капиталовия контрол

Таванът за трансфер на суми в чужбина за физическите лица нараства от 2000 на 5000 евро

176 ~ 1 мин. четене

Кипърските власти обявиха, че ще предприемат частично облекчаване на капиталовия контрол. Целта е предотвратяването на масовото изтегляне на депозити, съобщава AFP. Хората, които пътуват навън, вече ще могат да вземат повече пари – 3000 вместо досегашните 2000 евро.

Една от мерките, които предприе Никозия бе увеличаването на тавана на трансакциите, които не се нуждаят от предварително одобрение от централната банка. Новите разпоредби позволяват осъществяването на трансакции на вътрешния пазар до 500 хил. евро без разрешение от банката, като досега ограничението за подобни операции беше 300 хил. Евро.

Таванът за трансфер на суми в чужбина за физическите лица нараства от 2000 на 5000 евро. Фирмите ще могат да изпращат зад граница до 20 хил. евро. От 3000 на 10 хил. евро на месец пък е увеличен лимитът на банковите трансфери за физически лица за страната. За юридически лица се запазва нивото от 50 хил. Евро.

Останалите ограничения на Острова на Афродита, като например максималното теглене на суми до 300 евро на ден, остават в сила.

Подкрепи Economic.bg