Над половин милион коли по пътищата през празниците

Полицейските проверки през почивните дни ще бъдат засилени

3623 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Над половин милион автомобила ще залеят пътищата на страната през предстоящите празнични дни. Това сочат предварителните данни на КАТ, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, пише „Труд“.

Първите големи автоколони се очакват още от петък следобед и събота сутринта. Очакванията са тогава на път да потеглят хората, взели като отпуск единствените два работни дни на следващата седмица – понеделник и вторник. Така те са слели уикенда с 6-те дни за празниците от 1 до 6 май включително и ще ползват 10 почивни дни.

Вторият пик се очаква във вторник следобед – 30 април. В предпразничните дни автомобилите главно ще напускат София и другите големи градове. Ще има обаче и движение в обратната посока – на коли с хора, пристигащи да пазаруват в хипермаркети и молове.

В потоците ще се включат увеличеният брой тирове и други товарни автомобили, снабдяващи търговските центрове, както и допълнителните автобуси, пуснати заради повечето пътуващи по празниците. Изключително натоварени се очаква да бъдат пътищата към големите градове на 6 май привечер и на 7 май рано сутринта.

Най-натоварен се очаква да бъде Главен път Е-79 в частта му в Югозападна България. По него ще мине потокът автомобили не само за Гърция, а и към курортите Банско и Сандански, към Мелник, Рилския манастир и т.н.

Интензивно ще е движението по автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Люлин“ и „Марица“, както и по шосетата около морските и планиските курорти.

Полицейските проверки през почивните дни ще бъдат засилени, включително и по метода „широкообхватен контрол“, при който катаджиите спират и проверяват по 10 коли едновременно. Шофьорите ще бъдат тествани за алкохол и наркотици, ще се гледа дали колите им са изправни, да не карат с изтрити или разкъсани гуми, имат ли застраховка „Гражданска отговорност“ и винетни стикери.

Подкрепи Economic.bg