Валутните пазари в очакване на БВП на САЩ

Основните валути се търгуваха сутринта в тесни граници

Доларът се търгува близо до 4-годишния връх срещу йената и остава силен срещу еврото и в последния работен ден от седмицата след неочаквано големия спад на молбите за първоначални помощи срещу безработица в САЩ, който намалиха опасенията за забавянето на най-голямата икономика в света.

Основните валути се търгуваха сутринта в тесни граници в очакване на края на заседанието и икономическия доклад на Японската централна банка, както и на стойностите за БВП в САЩ по-късно през деня. Долар/йена се котира на 98.70 и не е далеч от 4-годишния връх на 99.95 ударен преди половин месец. Вчера зелените пари отскочиха след спад под 99 след данните показали, че новите молби за помощи срещу безработица в САЩ са спаднали с 16 000. Долар/йена отчита поскъпване от над 14%тази година, докато Япония упражнява агресивни монетарни стимули, чиято цел е да съживят икономиката. Все още обаче нивата от 100 се оказват огромно препятствие през последните няколко седмици като при тяхно приближаване започват продажби от играчи хеджиращи опционни бариери, както и от японски износители. Не малко дилъри обаче очакват скоро пробив на нивата от 100 йени, тъй като някои от опционните бариери изтичат тази седмица, а в същото време продажбите на японските износители ще намалеят през следващата семица заради серията от официални празници в страната. Други обаче считат, че ралито на долара може скоро да се изчерпи като се позовават на липсата на пробив на 100, въпреки многото прогнози за продължение на растежа.

Днес сутринта се чакаха решенията на Японската централна банка, но пазарите не очакваха нов аргумент за продажби на йени, а вместо това задържане на сегшната монетарна политика, след разкритата на предишното заседание на 4 април схема за огромни покупки на облигации през следващите 2 години. Що се отнася до икономическия доклад очакванията бяха да бъде затвърдена целта от 2% инфлация, която трябва да бъде достигната през следващите две години.

Днес в 15:30 ще бъдат оповестени стойностите на БВП в САЩ и след тях по-добре ще се оцени състоянието на американската икономика. Докладът за трудовата заетост в САЩ ще бъде публикуван на 3 май. Евро/долар се разменя за 1.3035 след връх вчера на 1.3094 и 3-седмично дъно в сряда на 1.2954. Единната валута е под натиск заради нарастващите очаквания, че ЕЦБ може да намали лихвите следващия месец, за да подкрепи икономиката на Стария континент.

Британският паунд е силен след вчерашния двумесечен връх дошъл при излезлия по-добър от очакваното икономически растеж на острова. Стерлингът купува 1.5458 долара при връх в четвъртък на 1.5480. Великобритания избягна рецесията през първото тримесечие, което хвана неподготвени някои инвеститори, които очакваха по-слаб резултат, който би довел и до спад на стерлинга. Излезлите стойности обаче силно намалиха шансовете АЦБ да увеличи програмата си по изкупуване на активи, за да помогне на икономиката.

Златото продължава да се възстановява

Златото нарасна днес до най-високи нива за последната седмица и е на път да отчете най-голямо седмично повишение след октомври 2011. Ръстът на търсенето от физическия сектор в Азия помогна на метала да се отдалечи от 2-годишното дъно.

Спот цената продължава да нараства и сутринта беше 1475 долара за тройунция след вчерашния най-голям дневен растеж след юни миналата година. Жълтият метал се срина на 16 април до 2-годишно дъно при масови разпродажби, които изненадаха дори и опитните инвеститори.

Активите на най-големия фонд търгуващ със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в четвъртък с 0.25% до 1090.27 тона спрямо 1092.98 тона в сряда. Последните стойности са поредно многогодишно дъно.

Турция, един от най-големите купувачи на злато в света, е внесла през април повече от метала от който и да е друг месец след юли миналата година. Това се дължеше най-вече на повишеното вътрешно търсене след спада на цената до 2-годишно дъно. Междувременно от данни на МВФ стана ясно, че Русия и Турция са повишили златните си резерви през март.

На валутните пазари долара възстанови загубите си вчера, тъй като пазара на труда в САЩ показа устойчивост и намали опасенията за възстановяването на икономиката.

Борсовият индекс Никей в Япония напредваше по време на азиатската търговия заради добрите резултати на американските компании и устойчивостта на пазара на труда. Бенчмаркът обаче остава под границата от 14 000, която не е преминавана от юни 2008 година.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0