Пети пореден ръст за петрола

Добри икономически данни от САЩ помогнаха за повишението

Ралито на петрола продължава. Цената на черното злато се повиши за пети пореден ден в Ню Йорк, което е най-дългата серия ръстове за повече от месец, пише Bloomberg. Повишението дойде на фона на признаци за укрепване на щатската икономика, а допълнителен тласък дадоха спекулациите, че по-голямото производство на Саудитска Арабия означава ръст в търсенето на суровината.

Фючърсите добавиха още 0,5%, след като на 17 август цената достигна 3-месечен връх. Именно тогава данни показаха неочаквано повишаване на потребителското доверие в САЩ. През юни производството в Саудитска Арабия е достигнало връх невиждан през последните три десетилетия.

"Петролът получи подкрепа от потребителското доверие в САЩ. Увеличението на производството в Саудитска Арабия показва, че по този начин ще се отговори на нарасналото търсене", коментира Рик Спунър, главен пазарен анализатор на CMC Markets в Сидни.

Американският лек суров петрол с доставка през септември добави 52 цента към цената си до 96,53 долара за барел по време на електронната търговия на New York Mercantile Exchange. Контрактите с доставка през септември спират да се сключват от утре. По-активно търгуваните фючърси - тези с доставка през октомври достигнаха цена от 96,57 долара за барел.

В Лондон сортът Брент с доставка през септември добави 42 цента до 114,13 долара за барел.

Коментари: 0