Плевнелиев: България не трябва да стои в ъгъла като троянски кон

Партиите са в дълг към избирателите си, смята държавният глава

България не трябва само декларативно да се противопоставя на идеята за Европа на две скорости и лансираната отново от Русия политика на велики сили, които имат своите изконни интереси и решават съдбата на малките, слабите и тези в периферията. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявлението си по повод началото на предизборната кампания за изборите за членове на Европейския парламент на 25 май, цитиран от  „Фокус".

„Партиите са в дълг към избирателите си не само, защото липсва ясното определяне на позиции по големите въпроси на нашето членство. Дори там, където съществува консенсус, той е премълчаван в името на удобното в момента остро политическо противопоставяне. Политиците са в дълг на активните граждани и защото в предизборните дебати липсват позитивни програми, конкретни решения как можем да постигнем желаните цели. Досега виждаме само взаимни обвинения в некомпетентност и провал. Не бива да допускаме всички поотделно и заедно да се провалим при осъществяването на възможностите, които членството в ЕС ни дава”, допълни Плевнелиев.

По думите му, няма как в предизборната кампания да се избегнат въпросите за икономическата криза и безработицата. „Търсенето на временни решения на национално ниво е просто затваряне на очи пред големите проблеми. Важно е всяка партия ясно да определи позицията си относно възможните общи мерки в ЕС за намаляване на безработицата – на първо място чрез гаранции за младежка заетост, премахване на пречките пред образованието и работата в чужбина, подобряване на бизнес средата и насърчаване на предприемчивостта и малките и средните предприятия, а не на олигархията”, заяви държавният глава.

„ЕК определи въвеждането на дуалната система в професионалното образование като основен механизъм за бърз преход от училище към първо работно място. Трябва да чуем ясен политически ангажимент от кандидатите за разпространението й в Европа и за въвеждането й в България в най-кратки срокове. Благодарение на членството на България в ЕС, както и на постигнатия пълен консенсус през февруари в президентството, България има своя водещ стратегически документ и план за дългосрочно развитие, а именно Националната програма за развитие „България 2020”. Без европейската солидарност и договора за партньорство с ЕК България 2020 няма да се случи”, допълни президентът Росен Плевнелиев.

"Кандидатите и партиите трябва ясно да се позиционират. Отново сме в предизборна ситуация, отново много ще се обещава. Призовавам към реализъм и честност. Нека обещаем само това, което можем да изпълним. Европейският парламент взима важни решения, които касаят ежедневния ни живот. България може да зададе дневния ред на следващия Европейски парламент – зависи от политическите партии и техните кандидати”, подчерта президентът. Той допълни, че над половин милион българи работят и живеят в държави-членки на ЕС.

„Стремежът да се отблъсне масовия избирател, за да се контролират твърди ядра, не води до нищо добро. Подобен „успех” е измамен. Нека личните нападки и неприязън, нека острото политическо противопоставяне да отстъпят пред национално отговорните послания. Призовавам участниците в предизборната кампания за толерантен и градивен дебат”, подчерта Плевнелиев.

Коментари: 0