Греков обсъди износа на продукцията ни с китайския посланик

Земеделският министър предложи да домакинстваме на агрофорума Централна и Източна Европа - Китай

Автор: Николай Марченко

Сътрудничеството между България и Китай в областта на земеделието вече преминава от етапа на идеите към тяхната реализация. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков с посланика на Китай Н. Пр. Уей Дзинхуа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Двамата обсъдиха предстоящите посещения на български делегации в Китай. По време на визитите ще се дискутира напредъкът по проекта за Център за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

„Страната ни има заслужено място в земеделието на Европейския съюз и ако този център се изгради в България, ние ще бъдем отличен партньор на китайските и европейските производители, които искат да стъпят на тези два огромни пазара”, подчерта министърът.

Друга тема на разговора между министър Греков и посланик Уей беше предстоящото провеждане на традиционния форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.

За първи път страната ни предлага форумът да се проведе извън Китай и негов домакин да е България. „Това ще е събитие, на което ще се осъществяват реални контакти между бизнеса, за да може земеделските ни производители да имат още една възможност за реализация на продукцията си”, изтъкна министър Греков.

Коментари: 0