Погасяването на дълга ще забави плащането на субсидии

Положителното ни търговско салдо от продажба на храни е над 2 млрд. долара, твърди земеделският министър

148 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Изплащането на субсидиите за земеделските производители ще се забави - най-вероятно до март месец. Това се налага заради платените на 15 януари близо 2 млрд. лв. за падеж на държавни ценни книжа, които бяха емитирани по време на управлението на Симеон Сакскобурготски, когато финансов министър беше Милен Велчев.

Това поясни в ефира на Нова телевизия министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му вече са разговаряли със земеделските производители и са се разбрали изплащането на субсидиите да стане на два пъти. "Около 1 млрд. лв. трябва да се платят на земеделските производители. Те искаха да им платим в рамките на няколко дни. През януари обаче беше платен дълга на Милен Велчев. Няма как да извадим тези огромни пари (за субсидиите – бел. ред.). Да, те са от Европейския съюз (ЕС), но първо трябва да ги дадем от републиканския бюджет. Правим всичко възможно скоро да си получат парите. Със сигурност ще си ги получат", категоричен беше Мирослав Найденов.  

Той коментира и несъгласието на производители с новата наредба, която ограничава водата в пилешкото месо. "Няма да се откажем от наредбата за водата в пилешкото месо. Това е в името на нашето здраве. За някои от месопреработвателите това е бизнес, но със здравето на нашите хора", обясни Найденов. "Положителното ни търговско салдо от продажба на храни е над 2 млрд. долара. Като залагаме на качеството ще продаваме", защити наредбата да качество земеделският министър.

Той успокои производителите на розово масло, че ЕС няма да наложи рестрикции за суровината. "Новият комисар по здравеопазването декларира пред мен, че Европейската комисия (ЕК) няма намерение да променя законодателството, което да доведе до рестрикции за производство на розово и лавандулово масло. Няма да има проблем. За България розовото масло е емблема", обясни Мирослав Найденов.

Подкрепи Economic.bg