Положителните данни от САЩ спряха понижението на долара

Перспективите пред щатската валута обаче остават мрачни

100 ~ 4 мин. четене

Доларът спря поевтиняването си в четвъртък, след като икономическите данни от САЩ показаха, че молбите за обезщетение при безработица за последната седмица са били 309 хиляди, което е в близост до шест годишното дъно на показателя. В подкрепа на долара бяха и данните за повишение на продажбите на жилища и ръст на Филаделфийския бизнес индекс.

Това стана ден, след като щатската валута изгуби голяма част от стойността си поради шокиращото решение на ФЕД да продължи да се придържа към програмата си за стимулиране на икономиката, но перспективите пред долара остават мрачни, тъй като се очаква лихвените проценти в САЩ да останат ниски още известно време.

Председателят на ФЕД Бен Бернанке отказа да се ангажира с коментар дали намаляването на стимулите ще започне още през тази година. От ФЕД също така намалиха прогнозите си за растежа през 2013 и 2014г., позовавайки се на деформации в икономиката, които биха могли да бъдат породени от строгата фискална политика и по- високите лихви по ипотеките.

Традиционно приеманата като безопасно убежище за капитала йена също понижи стойността си в сряда, падайки до 3.5-годишно дъно спрямо еврото, след като решението на ФЕД предизвика рязкото покачване на по-рисковите активи и валути. Разпродажбите на йената бяха толкова масови, че тя достигна и 23-годишно дъно спрямо швейцарския франк.

Доларовият индекс последно бе на печалба от 0.2% до 80.376, заличавайки част от загубите от 1.1% от предишния ден, през който бе регистриран най- големия еднодневен спад на индекса за последните два месеца, дошъл след решението на ФЕД да запази програмата си за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара. Масовите очаквания бяха за намаляване на изкупуваните активи с 10 млрд. долара месечно.

Индексът спадна до нива, последно видяни доста преди Бернанке да представи за пръв път идеята за намаляването на стимулите през май. В сряда той падна до най- ниските си нива от февруари насам.

Еврото достигна 7.5-месечен връх на 1.3568, като върхът за тази година е на 1.3711, което е и целта на някои евро бикове, споделиха търговци. Единната валута последно бе без особена промяна на 1.3535 долара за едно евро.

По-високодоходните валути също успяха да се наложат, след като крана за евтините долари остана отворен. Новозеландският долар се изкачи до 4- месечен връх, подкрепен допълнително и от данни, показващи, че новозеландската икономика е нараснала с по-добро от очакваното темпо през второто тримесечие.

Възходът на рисковите активи се отрази и на йената. Еврото достигна 3.5-годишен връх спрямо японската валута на 134.94 йени, докато доларът спечели 1.5% до 99.42 йени, отдалечавайки се от 3- седмичното дъно на 97.75 йени, достигнато в сряда. Движенията на долара спрямо йената бяха повлияни от два основни фактора, спадът в доходността на облигациите в САЩ и увеличението на риск апетита.

Златото поскъпва поради технически сигнали и покриване на къси позиции след хода на ФЕД

Златото се изкачи до едноседмичен връх в четвъртък, продължавайки възхода си от 4.2% от предишната сесия, подкрепено от техническо търсене и покриване на къси позиции ден след неочакваното решение на ФЕД да продължи изкупуването на облигации.

В сряда председателят на ФЕД Бен Бернанке не се ангажира да намали покупките на облигации още тази година и вместо това подчерта, че програмата "няма предварително зададен курс". През юни той заяви, че се очаква ФЕД да намали стимулите преди края на годината.

Спот цените достигнаха най- високото си ниво от 10 септември на 1374.54 долара за тройунция, като последно ценният метал се разменяше на печалба от 0.3% за 1365.76 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември Comex поскъпнаха с 61.70 долара до 1369.30 долара за тройунция при обем на търговията около 15% над 30-дневната пълзяща средна. Общо откритите фючърси Comex намаляха със 701 до 383 891 лота в сряда, което показва, че възходът след заседанието на ФЕД е бил задвижен от инвеститори, които откупуват предишни къси позиции, заявиха анализатори.

Златото, често възприемано като хедж срещу инфлацията и безопасно убежище за капитала, надмина представянето на акциите и други активи след изявлението на ФЕД. Много икономисти очакваха намаление от 10 млрд. долара в програмата за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Ценният метал изгуби 18% от началото на годината, след като ФЕД сигнализира, че ще започне да намалява паричните стимули.

На графиката златото остана с 20 долара на 100- дневната си пълзяща средна, което е ключова техническа подкрепа. Ценният метал може да се издигне до 200-дневната си пълзяща средна около 1475 долара за тройунция, след като възходът в сряда сигнализира биче обръщане на тренда и след като кюлчетата пробиха под възходящата тренд линия, свързваща дъната от 28 юни и 7 август.

Анализатори споделиха, че наблюдават от близо за знаци, че изявлението на ФЕД увеличава входящите потоци при публично търгуваните фондове, базирани на злато, тъй като подобни движения биха сигнализирали възраждащ се интерес на фондовете към златото, в качеството му на инструмент за хеджиране.

Сред другите благородни метали среброто поскъпна с 1.2% до 22.96 долара за тройунция , като преди това в сряда спечели 6.5%, записвайки най- големия си възход от ноември 2008г. до сега. Платината бе на загуба от 0.3% до 1458.80 долара за тройунция, докато паладият спечели 1.9% до 730.59 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg