Потреблението на петрол в Китай ще расте през 2013 г.

Прогнозата на Barclays е за 5% до 10.1 млн. барела дневно

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Потреблението на суров петрол в Китай може да се увеличи с 5% през 2013 г. до 10.1 млн. барела дневно. Прогнозата е на британската банка Barclays, изразена в последния им пазарен анализ. За база на своята прогноза анализаторите са използвали стабилното, но все още умерено икономическо възстановяване, както и увеличаването на капацитета на рафинериите в страната.

Очаква се капацитетът на китайските рафинерии да нарасне с около 1.2 млн. барела дневно през 2013 г., което дава допълнително основание да се мисли за по-голямо потребление на петрол в страната.

В анализа се посочва още, че търсенето на петролните продукти също ще расте. Това ще бъде подкрепено от активния сезон, в който земеделската земя се обработва със селскостопанска техника. Очакванията за повече продажби на камиони и по-голям трафик също се считат като фактор, който ще повлияе на търсенето на бензин и дизел.

Статистиката показва, че през март търсенето на суров петрол се е увеличило с 271 хил. барела на годишна база до 9.77 млн. барела. През февруари увеличението достигна 4.4%.

Подкрепи Economic.bg