Повечето депозитни милионери в България били чужденци

Депозитите под хиляда лева бързо се стопяват, обясни изпълнителният директор на Банка Пиреос България Маргарита Петрова-Кариди

272 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Голяма част от депозитите над 1 млн. лв. се откриват с пари, които идват от чужбина. Това каза изпълнителният директор на Банка Пиреос България  Маргарита Петрова-Кариди по време на форума "Шумът на парите". "В болшинството си това са пари на частни лица, но има и корпоративни", обясни тя като добави, че този прилив на свободни капитали дори се засилва.

Според нея три са причините за феномена - високите лихви по депозитите, стабилната макрорамка и сигурността на банковата ни система. "БНБ е много сериозен стожер и затова по редица изисквания системата ни надвишава европейските стандарти с 30 до 50%. Затова държавата трябва да използва момента да привлече още свободни капитали", каза Кариди. В същото време е притеснително, че депозитите под хиляда лева бързо се стопяват.

"В момента никой не търси кредити и се върнахме в 2008-2009 г., когато банкерите бяха активната страна и предлагаха пари на добрите си големи клиенти, оплакват се от бранша. Добрите проекти, които осигуряват връщане на парите, са много малко. Затова освен средства банките предлагат и решения за много от производствените проблеми на фирмите, тъй като имат повече информация и подготвени анализатори.

Подкрепи Economic.bg