Правителството пенсионира шефа на ВМА Стоян Тонев

С поста си ще се раздели и началникът на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Цветан Харизанов

3872 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Предложение за пенсионирането на началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор професор доктор Стоян Тонев беше направено на днешното извънредно заседание на Съвета по отбрана. Причината за исканото освобождаване от длъжност и от кадрова военна служба на Стоян Тонев е "навършване на пределна възраст за заеманото звание", съобщиха от Министерство на отбраната.

На заседанието на Съвета по отбрана беше предложено още и освобождаването от длъжност, поради същите причини, на началника на Националния военен университет "Васил Левски" бригаден генерал Цветан Харизанов.

"Членовете на Съвета се обединиха около предложени кандидатури за назначаване на двете длъжности. Те решиха да се подготви проект на решение на Министерския съвет (МС) за предложение до президента на Република България за издаване на указ за назначаване на полковник доцент д-р Крум Кацаров за началник на Военномедицинска академия. В момента той е заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност", се казва още в съобщението.

Ще бъде предложено още за началник на Националния военен университет "Васил Левски" да бъде назначен аташето по отбрана на България в САЩ бригаден генерал Стефан Янев, считано от датата на изтичане на мандата му в САЩ.

Подкрепи Economic.bg