Летящи коли се появяват след 2 години на пазара

Аеромобилът ще се предлага на цена 280 хил. долара

476 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американската компания Terrafugia ще пусне през 2016 г. на масовия пазар летящ автомобил. Колата е сертифицирана от американските регулатори и ще се предлага на цена 280 хил. долара. Към момента вече са поръчани 100 бройки за производство. Това съобщи в интервю за BBC вицепрезидентът на Terrafugia Ричард Герш.

Шофьорите на самолета-трансформатор трябва да имат лиценз за пилот и обикновена шофьоркса книжка. Аеромобилът работи с обикновен бензинов двигател, а на земята работи със сгаваеми крила. Когато е във въздуха моделът Transition включва витлов двигател Rotax 912ULS с мощност 100 к.с.

Машината може да измине с пълен резервоар 787 км във въздуха и 105 км на земята. Transition се превръща от кола в самолет само за една минута, а с напълно разперени крила може да развие скорост от 185 км/ч.

Terrafugia Transition е първият проект за аеромобил в САЩ, сертифициран от две ведомства - за наземен и въздушен транспорт, съответно Националната администрация за безопасност на пътното движение (NHTSA) и Федералната служба за управление на гражданската авиация (FAA).

Подкрепи Economic.bg