Правителството прие новия Наказателен кодекс

Според правосъдния министър Зинаида Златанова обсъждането на проекта е било достатъчно достъпно за всички граждани

120 ~ 1 мин. четене

Правителството прие проекта за нов Наказателен кодекс, въпреки настояването на редица експерти и организации за 6-месечна отсрочка за обществен дебат върху втория най-важен закон у нас.

Според правосъдния министър Зинаида Златанова обаче, обсъждането на проекта е било достатъчно достъпно за всички граждани. Оттук нататък дискусията по Кодекса няма да спре, а ще продължи активно, обеща тя.

В новия закон отпада като престъпление непозволеното фотографиране, филмиране и записване, подчерта министърът. Тези деяния са забранени от Конституцията, като срещу тяхното осъществяване има гражданскоправен ред за защита. Няма да бъдат намалявани и наказанията за престъпления срещу животни. Остава наказанието за човек, който дава подкуп.

Отпада наказанието "доживотен затвор без право на замяна", посочи министърът, като допълни, че причината за това е възприемането му като нехуманно наказание, заради отсъствие на каквато и да е перспектива пред осъдените.

"Укриването на осигуровки е опасно престъпление и когато има умисъл в укриването им, ще има и наказание", каза още министърът.

Коментари: 0