Преглед на печата - 09.10.2012

Акцентите в националната и международна преса

84 ~ 3 мин. четене

"Покриви на сянка" е заглавието на в. Капитал Daily. Ако в Германия, Гърция или Кипър почти на всяка сграда има инсталирани слънчеви системи за подгряване на вода и производство на ток, в България това едва ли ще се случи скоро. Причината не е, че конвенционалната енергия тук е евтина или сметките за ток не са проблем за обикновените домакинства, а по-скоро, че процесът на изграждане на такива инсталации продължава да бъде сложен и продължителен.

Въпреки обещанията на управляващите облекченията за инсталиране на слънчеви панели по покривите на жилищни и административни сгради все още са само на думи и хартия. Такива бяха въведени с последните промени в Закона за възобновяемите източници, но те се оказаха недостатъчни да стимулират този сектор. Причината е, че времето, което отнема изграждането на подобна система, все още е над година. "Дори да има разписани облекчения, сроковете на процедурите са драматични", коментира Николай Анастасов от "Климаком инженеринг" - фирма, която изпълнява проекти за покривни инсталации.

Темата за атентата на бургаското летище отново е водеща за вестник „24 часа“.   Терорист 007. С този псевдоним в интернет преди пет години се прочува един човек. Наречен е "Хакерът на “Ал Кайда”. Часове след атентата в Бургас някой със същия псевдоним е качил в световната страница за видеообмен  Youtube любопитен клип, пише вестникът. Става въпрос за 22-годишен мароканец на име Юнис Тсули, който е заловен и би трябвало да е в затвора. Вестникът задава обаче въпроса: Ако той е заловен, кой е пуснал клипа за атентата в Бургас.

Люти спорове за бюджета се очакват днес в тристранката. Синдикати и работодатели вече изказаха коренно противоположни виждания може ли в хазната да влязат повече приходи и за какво да бъдат похарчени те, прогнозира вестник „Стандарт“. Става въпрос за увеличение на парите за бременност и майчинство, както и за увеличението на пенсиите, което ще доведе и до увеличение на осигурителния праг, с което работодателите неса съгласни.

Рекорден спад на интереса към ипотеките, пише Новинар. Рекорден спад на ипотеките отчитат банкери. Затова трезорите се надпреварват с изгодни условия, ниски лихви и различни промоции. Общият обем на ипотечните кредити е намалял с 0.5% на годишна база през второто тримесечие на тази година до над 9.3 млрд. лв. Изтеглените ипотечни заеми от небанкови финансови институции се свиват с 12% до 566 млн. лв. към края на юни 2012 г. С близо 27 млн. лв. са намалели и кредитите с ипотеки от банки за последната година. Към края на второто тримесечие техният обем се равнява на 8.8 млрд. лв., показва тримесечен анализ на УниКредит Булбанк.

Намаляването на ипотеките е тенденция отпреди 3 години и тя е постоянна, обясни за „Новинар” зам.-председателят на Национално сдружение недвижими имоти Добромир Ганев. Броят на сделките с имоти е намалял с 30-40% през последните години. Най-осезаемо спадът се усеща в София, Варна и Бургас.

Мит Ромни призова сирийските бунтовници да бъдат снабдени с тежко въоръжение, пише британският в. „Дейли Телеграф”. Същевременно, кандидатът за президент от Републиканската партия отправи критики към Барак Обама, че не е успял да поведе международен ответ на кръвопролитията, които е извършил Башар Асад в Сирия.
Ромни заяви, че САЩ трябва да влага повече средства, а не по-малко, в отбраната, и да се действаме ефективно в индиректната битка срещу Иран, като помогнем на сирийските опозиционни сили „да получат оръжията, от които се нуждаят, за да преборят правителствените танкове, хеликоптери и бойни самолети”.

„Иран изпраща оръжия на Асад, защото знае, че падането му би било стратегическо поражение за тях”, коментира Ромни.  „Ние трябва да се работим не по-малко енергично чрез нашите международни партньори за подкрепа на многото сирийци, които биха довели до поражението на Иран”, смята републиканецът.

 

Германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред нови критики от страна на консерваторите по повод нейните спасителни планове относно еврозоната, пише вестник Financial Times".

Личната популярност на Меркел остава висока и подкрепата за Християндемократическия съюз се е повишила, но въпреки това се оформя нова група, която ще се стреми да яхне вълната на германския евроскептицизъм.
Алтернативната Група на Избирателите твърди, че има подкрепата на бивши членове на ХДС и ГСДП, както и на либералната Свободна Демократическа Партия, младши партньори в текущото дясно-центристко коалиционно правителство на Меркел. "Ние идваме от различни партии, макар че имаме особена сила в ХДС", заявява проф. Бернд Луке от университета в Хамбург, говорител на новата група.

"Важно е да се обясни какво не е наред с текущата политика.По-голямата част от населението все още не осъзнава какви опасности съществуват”, добавя той.

Подкрепи Economic.bg