Проблем със субсидиите изкара фермерите на улицата

Животновъдите се оплакаха, че почти всички имат кредити и разчитат на държавната помощ

99% от животновъдите в България имат заеми, и ако не им се изплатят навреме субсидиите ще фалират, предаде Kmeta.bg. Това обявиха хората от бранша, които се събраха край Пловдив на мирен протест срещу неизплатените средства.

"Не искаме да замазват положението", обясни фермер от Симеоновград. Колегите му го подкрепиха, като заявиха, че искат субсидия от поне 400 лв. на говедо. До момента са получили едва по 18.5 лв. за крава и коза, което е само 40% от обещаното.

"Не можем повече да търпим, цените на фуражите се вдигат. Нашите искания не са политически, нито сме свързани с определена партия", казаха още протестиращите.

Фермерите обявиха, че повече няма да се срещат с политици и министри, защото им било обещано до 20 октомври да изплатят 70% от субсидиите на глава животно. Това обаче не се случило. Освен това стана ясно, че участниците в протеста са против внесената от четири браншови организации в Министерството на земеделието декларация с искане да бъдат опростени кредити на стопани, които от 2008 г. насам не са намалили броя на животните си.

"Не сме съгласни, защото на фалит и мизерия се обричат малките фермери", обяви Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България. Нейното предложение бе, за да се облекчи положението, кредитите на животновъдите да се приспадат от субсидиите.

Животновъдите обсъдиха решение да затворят граничния пункт "Капитан Андреево", но се отказаха, защото повечето нямат пари за пътни до там. В крайна сметка решиха на 6 ноември от 11 часа да блокират магистрала "Тракия" край пловдивското село Труд.

Коментари: 0