Продажби под 6 милиона iPhone 5S за седмица е провал за Apple

Според анализаторите обаче бройката ще бъде достигната и дори надхвърлена

224 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Apple ще продаде около 6 млн. смартфона от високия клас iPhone 5S в следващите седем дни, смятат анализатори. Ако доставките на устройството бъдат непрекъснати и пазарът не изпитва недостиг, продадените устройства може да достигнат 7 млн. броя, пише Bloomberg.

"Наистина зависи изцяло колко добре ще бъде снабден пазарът", коментира Карл Хуув, анализатор в Yankee Group. "Ако обаче има проблем с доставките, продажбите може да не достигнат дори 5 млн. броя", добавя той. Според него продажби под 6 млн. броя ще бъде провал за технологичния гигант, който в първата седмица от пускането на iPhone 5 през 2012 г. продаде 5 млн. смартфона.

Според Джийн Мънстър, анализатор в Piper Jaffray Cos., новата технология за разпознаване на пръстови отпечатъци е трудна за производство и именно това може да доведе до проблеми с доставките. Според него обаче целта от 6 милиона продадени iPhone 5S през първата седмица ще бъде постигната. На това мнение е и Браян Маршал, анализатор в ISI Group, според който няма да има проблем да бъдат продадени 6 млн. броя iPhone 5S.

Прогнозите за продажбите на бюджетния iPhone 5C са те да бъдат под 5 млн. броя. Според Браян Блеър, анализатор в Wedge Partners, по-евтиният iPhone 5C не предлага почти нищо повече от предшественика си iPhone 5. "Въпреки че основната разлика с iPhone 5 са пластмасовия панел и цветовете, потребителите ще го купуват, тъй като Apple инвестира много в неговото маркетиране", коментира той.

Apple може тази година да не обяви продажбите през първата седмица, пише Business Insider. Според изданието това все някога ще се случи, а тази година може да има и причина да се случи. Това обаче може да не се приеме добре както от потребителите, така и от инвеститорите, които ще имат причина да се съмняват, че компанията крие нещо.

Подкрепи Economic.bg