Производството на захар намалява за първи път от 5 години

През 2014-2015 търсенето ще надхвърли предлагането

Автор: Атанас Христов

Производството на захар в световен мащаб е на път да се свие за първи път през последните 5 години, става ясно от прогнозите на базираната в Лондон Международна захарна асоциация, цитирани от Bloomberg.

Прогнозите са, че производството ще падне с 1.8% на годишна база до 178.5 млн. тона за периода 1 октомври 2012 - 30 септември 2013 г. В същото време търсенето ще нарасне с 1.9% до 175 млн. тона. Въпреки това производството отново ще е по-високо от търсенето и запасите ще се увеличат без да се стигне до дефицит на световния захарен пазар.

Очакваният спад на производството на захар контрастират с прогнозите на анализаторите за рекордни доставки на соя, пшеница, царевица и ориз. Прогнозата на най-голямата инвестиционна банка в Австралия Macquarie Group обаче сочи, че търсенето на захар ще надхвърли предлагането с 2.5 млн. тона през 2014-2015 г., което ще е първият период на недостиг спрямо предходните пет години.

Глобалната консумация на захар в света се е повишила до около 23 кг на глава от населението, докато в началото на XX в. всеки жител на планетата е консумирал около 5.1 кг захар на година.

Коментари: 0