Над 55 млн. лв. субсидии за зеленчукопроизводители и животновъди

За отглеждането на млечни крави, овце и кози майки са отделени 40.74 млн. лв., които ще се платят през декември

Автор: Силвия Георгиева

Средствата за субсидии от над 55 млн. лв., които са за подпомагане на зеленчукопроизводители и животновъди през тази година, са гарантирани. За подпомагане на отглеждането на млечни крави, овце и кози майки са отделени 40.74 млн. лв., които ще бъдат изплатени през декември тази година. 15-те млн. лв. за производители на качествени плодове и зеленчуци ще бъдат раздадени през април 2014 г., а средствата за кампания 2012 бяха изплатени през април тази година, припомнят от Министерство на земеделието и храните.

Разпределението на средствата за подпомагане на специфично земеделие беше гласувано на 27 юни 2013 г. на заседание на Управителния комитет по директни плащания в Брюксел от представители на държавите членки на Европейския съюз (ЕС).

Сумата от 55 млн. лв. е максималната, която страната ни може да получи към момента, заради тавана от 3.5% от пакета за директни плащания.

В края на юни България договори 13% от средствата за директни плащания да бъдат обвързани с производството на определени земеделски продукти. По този начин в периода 2015-2020 г. секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство ще могат да разчитат на далеч по-голямо финансиране. Земеделското министерство обаче поясни, че ще настоява пред Европейската комисия (ЕК) и Съвета на министрите по земеделие на ЕС по-високият процент за подкрепа да може да се прилага в страната ни още от 2014 г.

Коментари: 0