Чобанов: Актуализацията ще позволи повече разходи през 2014 г.

Това не е просто техническа актуализация на бюджета, а съвсем нова финансова политика, смята финансовият министър

Снимка: БГНЕС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Актуализацията на бюджета ще играе ролята на буфер, който ще бъде предназначен за допълнителни разходи през следващата 2014 г. Това каза министърът на финансите Петър Чобанов в началото на съвместното заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по труда и социалната политика. Единствена точка на днешното заседание беше приемането на първо четене на промените в Закона за бюджета.

Според финансовия министър това не е просто техническа актуализация на бюджета, а съвсем нова финансова политика. "Трябва да се намери отговор на това на каква база стъпваме и да си отговорим дали имаме стабилност на страната и дали е била на лице по време на управлението на ГЕРБ. Ако тази стабилност е неплащането на бизнеса навреме, ако ненавременното възстановяване на ДДС, недисциплинирана фискална политика, то тогава сме имали такава", коментира Чобанов.

Той заяви, че актуализацията на бюджета дава възможност държавата да бъде добър партньор с бизнеса както по договорите, така и по отношение на нормативните уредби. "До момента беше пренебрегвано изграждането на буфери, които да се използват за по-добро управление на ликвидността. За съжаление на фискалния резерв се гледаше само като източник за финансиране на дефицита. Това се променя с актуализацията на бюджета", посочи финансовият министър.

По думите на Чобанов в Закона за държавния бюджет за настоящата 2013 г. се запазва максималният размер на дълга на страната ни в размер на 14.6 млрд. лв. дори и след актуализацията.

"Не се отчита увеличаване на задлъжнялостта", подчерта министърът на финансите. "Този дълг се явява един вид компенсация за загубената гъвкавост на бюджета", подчерта Петър Чобанов. Той категорично заяви, че актуализацията не се налага за финансиране на други цели или за захранване на близки до властта фирми.

Коментари: 0