Прозрачни разходи на партиите предлага Сметната палата

Валери Димитров внася промени в Закона за политическите партии да декларират разходи над 100 лева

96 ~ 2 мин. четене

Да има отчетност и разходите на партиите да са публични. За това настоя председателят на Сметната палата Валери Димитров пред БНТ. Той обяви, че ще предложи на парламента промени в Закона за политическите партии. Сред тях е и предложение всяка партия да публикува всеки разход, който надхвърля 100 лева, обясни Димитров пред Нова тв във второто си телевизионно участие за деня.

Поводът за думите и предложението му са информациите около пътуванията и харчовете на лидера на партия Атака Волен Сидеров, след като в медиите излязоха снимки от посещения на Сидеров  скъпи курорти и луксозни хотели. Появиха се и съмнения, че средствата, с които са платени тези вояжи, са от партийната субсидия.

Димитров обясни, че в момента партиите не са длъжни да представят подробности за това как харчат парите си.

„Ако сега погледнете отчета, няма да разберете нищо, там има едни общи разходи по пера", коментира Димитров и допълни, че неговата институция също няма как да направи такава ревизия. Той определи като "семешен" начинът, по който се води отчетността на политическите формации.

„Ако не бъде допълнен този закон, тези проблеми ще продължават да се рециклират непрекъснато", каза още председателят на Сметната палата. Той обаче не е търсил мнението на управляващите по темата.

Досега не е имало несъответствия в декларациите на Волен Сидеров, каз още Димитров, но обясни, че по закон Сметната палата не може да прави други проверки, освен въз основа на съдържащото се в официалните бази данни.

По повод твърденията на Сидеров, че почивките му са платени от негови „богати приятели" Димитров също коментира, че и това не може да бъде проверено. „Да не мислите, че има регистър на „богати приятели", допълни той.

Коментари: 0