Пълна блокада на парламента в петък

Протестиращите ще блокират входовете към Народното събрание в петък, 16 август, точно в 8.00 сутринта

128 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Недоволните от управлението на кабинета "Орешарски" ще блокират парламента в петък, 16 август, точно в 8.00 сутринта. Това съобщи антиправителствената информационна служба "NOрешарски". Избрана е тази дата, защото днес председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че тогава ще се проведе извънредното пленарно заседание, на което ще се обсъди и вероятно ще се отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

Събитието "#ДАНСwithme-Голямото посрещане" отново се организира в социалната мрежа Facebook. Негови създатели са голяма част от администраторите на събитието "#ДАНСwithme", откъдето тръгна и голямата организация за протестите срещу правителството на Пламен Орешарски в цялата страна след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни.

Идеята на протестиращите за петък е да се събират от всички страни на Народното събрание за пълна блокада на сградата, която да попречи на депутатите да гласуват актуализацията на бюджета.

"Няма да се примирим с престъпната безотговорност на хората, които си дадоха ваканция, и тяхното отсъствие няма да ни спре да искаме оставка на правителството и парламентарни избори възможно най-скоро", пишат администраторите на събитието. Те поясняват, че "Голямото посрещане" е естественото продължение на голямото Facebook-събитие „ДАНСwith me Ден 7?* и ще бъде използвано като още един комуникационен канал за случващото се и предстоящото на протеста.

Новото обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г., приет от Народното събрание на 1 август 2013 г. и върнат за ново обсъждане с Указ на Президента, засега е единствена точка в дневния ред на парламента за деня.

Ден преди това - на 15 август от 14.30 часа в зала 134 на административната сграда на НС на пл. „Кн. Александър І" №1 (бившият Партиен дом) Комисията по бюджет и финанси ще обсъди отново закона преди влизането му в пленарна зала в петък.

Подкрепи Economic.bg