Първо заседание на тристранката при служебното правителство

Работодатели, синдикати и управляващи ще търсят решение на социалните проблеми

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) след встъпването в длъжност на служебното правителство ще се проведе днес, 22 март. На срещата между Работодатели, синдикати и управляващи ще присъства и служебният премиер Марин Райков.

НСТС беше свикан от вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова, в качеството й на председател на Съвета.

По време на заседанието ще бъдат обсъдени изменения и допълнения в наредби към Кодекса за социално осигуряване, както и предложените от социалните партньори спешни мерки по доходите и заетостта.

На срещата се очаква КНСБ да представи пакет от спешни мерки за подпомагане на най-бедните български граждани. Синдикатът предлага от 1 април минималната работна заплата да се вдигне от 310 на 340 лв., а хората с най-ниски пенсии да получат добавка от 20 лв.

Мерките предвиждат и разкриването на 25 хил. временни работни места по различни програми. КНСБ настоява да се подпомогнат заетите в училищното и детско здравеопазване, социалните домове и културата. Целта е хората със заплати до 350 лв., да получават допълнително по 40 лв. месечно.

Необходимите средства няма да надхвърлят 400 млн. лева, твърдят от синдиката. Сумата може да се осигури чрез свиване на капиталовите разходи в бюджета. В същото време от КТ "Подкрепа" искат новият финансов министър да докладва пред Тристранния съвет какво е състоянието на хазната. Те настояват за ясни правила при определянето на минималната работна заплата. Бизнесът обаче определя исканията на синдикатите като прекалено големи.

Заседанието на тристранката започва в 14 ч. и ще се излъчва онлайн в реално време на сайта на Министерския съвет.

Подкрепи Economic.bg