Путин уволни борец No.1 срещу корупцията

Денис Сугробов се смяташе за човек, назначен в МВР от лагера на Дмитрий Медведев

Чистка:

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Президентът на Русия Владимир Путин уволни тази сутрин началника на Главно управление за икономическа сигурност и противодействие на корупцията към МВР Денис Сугробов.

„Президентът на Русия Владимир Путин с указ освободи генерал-лейтенанта на полицията Сугробов Денис Александрович от длъжността началник на Главно управление за икономическа сигурност и противодействие на корупцията към Министерството на вътрешните работи на Руската федерация”, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Висшият чиновник е издържал на поста близо 3 години – той бе назначен през юни 2011 г от тогавашния президент Дмитрий Медведев. Агенция Интерфакс съобщава, че оставката на Сугробов е свързана със скандал във ведомството му.

Бизнес списанието ForbesRussia обаче припомня, че тази година Сугробов влезе в TOP 20 на най-богатите чиновници в силовите ведомства на Русия. Доходът му бе около 2,687 млн. рубли, което е около 600 хил. евро. 

Сугробов е бил назначен на поста на едва 34-годишна възраст в званието генерал-майор, като преди това е отговарял за 10-о оперативно бюро на МВР, което се занимава с икономическия аспект на организираната престъпност.

Според руското издание на Forbes генерал Сугробов бе смятан за „човек” на състудента на Дмитрий Медведев Валерий Кожокар, който от юни 2011 г. до юни 2012 г. е заемал поста зам.-министър в МВР.

Подкрепи Economic.bg