Работници на протест срещу условията на труд във Foxconn

Компанията, която сглобява продуктите на Apple, Sony и Nokia, е обвинявана в нечовешки условия на труд

240 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Над 1000 работници са протестирали срещу условията на труд в една от фабриките на тайванския технологичен гигант Foxconn, предаде Economic Times. От неправителствената организация Студенти и ученици срещу лошото корпоративно поведение (SACOM) са обявили, че служителите от фабриката в китайския град Фенгченг, провинция Дзянси няма да работят и утре.

Foxconn, която сглобява продуктите на Apple, Sony и Nokia, е обвинявана многократно, че условията на труд са нечовешки. Различни организации критикуват постоянно ръководството, след като имаше няколко случая на самоубийства, няколко протеста и открити непълнолетни работници.

В сряда пък стана ясно, че компанията ще се разследва и ще бъде под наблюдение от китайските власти, заради подозрения, че някои от висшите мениджъри на компанията са взимали подкупи от доставчици.

Според говорителя на SACOM Деби Чан работниците се оплакват от лоши условия на труд и нищожното заплащане. "Основно работниците изразяват своя гняв, заради несправедливото отношение", добавя тя.

От компанията обявиха, че на протеста са били около 300 души, но той е бил прекратен още в петък и по-голямата аст от хората са се върнали на работа. Очевидци на случващото се обаче са съобщили, че стачкуващите са били наистина около 1000 души, но те са били отведени от полиция.

Foxconn е най-големият производител на електронни компоненти в света и за компанията работят около 1.1 млн. души в Китай. През 2010 г. е имало най-малко 13 случая на самоубийство, за които вина носят лошите условия на труд.

Подкрепи Economic.bg