Размирният Тайланд осъмна с военен преврат

Властта е поета от главнокомандващия, който не иска страна да се превърне в "Украйна или Египет"

Автор: Николай Марченко

Продължилите месеци кървави протести в Тайланд завършиха днес с военен преврат, информират световните медии. Командващият армията на кралството генерал Прают Чан-Оча обяви официално смяната на властта, след като бе въведено военно положение.

В телевизионно обръщение военачалникът обяви, че след проведените срещи с властите и опозицията, той е решил да вземе под контрол правителството след половин година на митинги и безредици.

За целта армията и полицията са сформирали Национален мироопазващ комитет, който поема управлението на държавата, допълва тайландското онлайн издание The Nation. Той обяви, че завземането на властта е необходимо, за да се защити животът на хората. Тайланд ще се погрижи за чужденците и ще продължи отношенията си с другите държави, допълва той.

Според него военните имат намерение да проведат не само политически реформи, но и да използват въоръжените сили и бойната техника за разпръскване на демонстрации.

Тайландският генерал увери, че случващото се в страната „няма да повлияе на външната политика” на Банкок. Правителството обаче опонира, че преди да въведе военно положение, армията не се е консултирала с властите.

Срещата с враждуващите привърженици на властта и на опозицията още вечера бе водена от генерала, който се закани, че няма да позволи Тайланд „да бъде сполетян от същата участ като Украйна и Египет”.

До подобно положение се стигна, след като на 7 май премиерът Йинглак Чинават е пратена в оставка, заради доказана злоупотреба с власт. Протестите срещу нея предизвикаха и привържениците й да излязат по улиците, което доведе до сблъсъци между мтингуващите из цялата страна.

Коментари: 0