Мурат Хаван идва в Созопол

Той ще участват в първия по рода си пленер по живопис в морския град

Лошото момче сред художниците – световноизвестният Мурат Хаван, който рисува Джокондата върху мотор и в обятията на Леонардо да Винчи, идва в Созопол. Хаван, още девет негови колеги от Турция и десет от България ще участват в първия по рода си пленер по живопис в морския град. Организатор от българска страна е созополската художничка Ангелина Недин, а от турска живописецът Вахит Акан.

Недин е известна с красивите си морски пейзажи, които умело успява да „затвори” в рамка. Нейни произведения са част от колекциите на вселенския патриарх, губернатора на Санкт Петербург, руския консул и още много дипломати, министри и ценители на изобразителното изкуство.

Несъмнени един от най-колоритните участници в пленера е Мурат Хаван. Дългата черна коса и кожени дрехи веднага ще ви накарат да се досетите, че е стопроцентов рокер, но той е много повече. Хаван е майстор на четката и обединява двете си най-силни страсти в едно – рисуването и моторите. Платната му са провокирани от творбите на Леонардо да Винчи, Микеланджело и рева на „Харлей Дейвидсън”. Художникът с лекота пренася загадъчната усмивка на Мона Лиза, но върху мотор или изобразява Господ като рокер, който е спрял на път „66”, за да „създаде” Адам. Последната картина е авторски поглед върху най-известаната фреска в Сикстинската капела „Сътворението на Адам”.

Сред имената на българските художници можем да разпознаем Селма Тодорова, която твори в сферата на сюрреализма. Тодорова проявява изключителен усет и при рисуването на портрети на исторически личности, като този на Хаджи Димитър краси кабинета на кмета на Сливен.

Художникът Стефан Чурчулиев също ще представи интересни техники. Авторът комбинира живопис и пясък и този път ще даде воля на въображението си на най-подходящото място – Созопол. Бургаските творци ще бъдат представени от Атанас Стоянов, който е преподавател в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, Цветанка Цветанова и Мария Алексиева – уредник на бургаска художествена галерия „Петко Задгорски”. Всички те рисуват в сферата на реалистичната живопис.
Коментари: 0