Рекорден брой номинирани за Нобеловата награда за мир

Сред имената фигурират активисти от бившия Източен блок и бившия президент на САЩ Бил Клинтън

112 ~ 1 мин. четене

Рекордните 209 души и 50 организации ще се борят за тазгодишната Нобелова награда за мир. Лауреатът ще бъде обявен през октомври, съобщават от Нобеловия институт. Известно е, че в списъка е включена Малала Юсуфзай, простраляното пакистанско момиче, което се превърна в символ на съпротивата срещу талибаните. Сред имената фигурират още активисти от бившия Източен блок и бившия президент на САЩ Бил Клинтън, съобщава АФП.

„Тенденцията в броя на номинациите е положителна. Не всяка година, но почти всяка”, заяви директорът на Нобеловия институт Геир Лундестад. „Това отразява нарастващия интерес за наградата. Номинациите идват от целия свят”, каза той.

Предишният рекорд датира от 2011 г., когато 241 кандидати бяха номинирани. Списък на номинираните се пази в тайна в продължение на 50 години.

Хиляди хора имато право да номинират кандидати, включително бивши лауреати, членове на парламента и правителството по целия свят, някои университетски професори и членове на някои международни организации. Те също така могат да разкрият имената, които са предложили.

В резултат на това е известно, че Малала и Клинтън са номинирани, както и руската правозащитна организация "Мемориал" и реформисткият президент на Мианмар Тейн Сейн.

Крайният срок за представяне на номинациите приключи на 1 февруари.

Подкрепи Economic.bg