Рекорден брой спекулативни залози срещу еврото

Бурята в еврозоната, която доведе до обезценка на единната валута с 6% през миналия месец, не е отминала и САЩ

Eврото започна отново да слиза към 2-годишното дъно срещу долара, като не успява да надгради над печалбите, реализирани след разочароващите данни за пазара на труда в САЩ. Те засилиха спекулациите, че Федералния резерв ще предприеме нови монетарни стимули.

Резултатът подсказва, че бурята в еврозоната, която доведе до обезценка на единната валута с 6% през миналия месец, не е отминала и най-голямата световна икономика. В допълнение, други данни показаха, че фабричното производство в Китай едва е нараснало, а това в еврозоната рязко е намаляло.

Евро/долар слезе под 1.24, но все пак е далеч от 1.2288, най-ниска стойност след юли 2010 година, която беше достигната в петък. След излизането на цифрите от САЩ вниманието на пазарите се връща с цялата си сила върху еврозоната и нейните проблеми. Еврото отново е под натиск, но дилърите са предпазливи преди заседанието на ЕЦБ по-късно през седмицата. Някои се надяват, че банката ще измисли мерки, които да подкрепят пазара на облигациите в еврозоната.

Разпродажбите на единната валута набраха скорост след покачването на разходите за испанското правителство, което беше породено от опасенията, че ще се нуждае от повече облигации, за да подкрепи бедстващия банков сектор. Това допълнително разтревожи пазарите, които и без това се опасяват, че Гърция може да излезе от еврозоната.

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой призова в събота за изграждането на централна власт, която да наблюдава и координира фискалната политика в еврозоната. Германия също настоява за голяма крачка в посока на евроинтеграцията, но инвеститорите се съмняват, че придвижването към по-тясна интеграция ще възстанови доверието на пазарите.

Засега играчите не виждат причини за активни покупки на еврото, но предупреждават, че може да има големи покривания на къси позиции, след като последните скочиха до 195 361, което е рекордна стойност на залозите срещу еврото. Междувременно залозите в полза на американския долар достигнаха най-високи нива след средата на 2008 година.

Опасенията за Испания бяха потвърдени от разширяването през миналата седмица на спреда по доходността между 10-годишните испански и германски облигации до нови върхове в ерата на еврото. Спадът на еврото дойде в тясна връзка с това разширение.

Кросът евро/йена също се възстановява и котировките тази сутрин бяха 96.95, след 11.5-годишното дъно на 95.59 в петък. Всеобщият растеж на йената през миналата седмица, включително срещу долара до 3.5-месечен връх, прави търгуващите предпазливи спрямо възможността за интервенции на Токио.

В петък официални японски лица използваха силни вербални изказвания и това помогна за спад на йената, но заплахата за интервенции държи под напрежение пазарите. Долар/йена днес е 78.15, но не е далеч от петъчното дъно на 77.65, което е най-ниска стойност за зелените пари срещу йената след средата на февруари. Спад на доходността по 10-годишните американски облигации до рекордно ниски нива през миналата седмица намали предимството по доходността спрямо японските правителствени облигации, а това повлече надолу и долара срещу йената.

Австралийският долар пак слезе до 0.9650 срещу американския си съименник.

Златото връща част от петъчните печалби и отново пада

Златото поевтинява днес, връщайки част от печалбите от последната сесия. Изненадващо слабите резултати от пазара на труда в САЩ в петък засилиха очакванията за допълнителни монетарни облекчения и увеличиха покупките на жълтия метал, като средство за защита срещу инфлацията.

Спот цената слезе на 1620 долара за тройунция след поскъпване от над 4%, което доведе в петък до най-силно еднодневно покачване за последните над 3 години. Тогава стана ясно, че американската икономика е създала само 69 000 работни места през май, което е под половината от това което сочиха предварителните прогнози и под стойностите, които са нужни за намаляване на безработицата. Всичко това заплашва растежа на световната икономика.

Данните възродиха очакванията, че ФЕД ще приеме нови монетарни стимули, за да подкрепи нестабилната икономика и очакванията за инфлацията. Акциите и останалите суровини паднаха, но златото се покачи заради ролята си на защита срещу инфлацията. В момента шансовете за нови монетарни стимули на ФЕД са вече 50%.

Германия се опитва да постигне по-голяма фискална интеграция в еврозоната, която да управлява европейските финанси и да дава по-голяма сила на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съд.

Американските борсови индекси загубиха над 2% в петък, което свали Дау Джоунс до негативни нива за годината. Понижението се дължеше на слабия доклад за трудовата заетост, който увеличи опасенията, че европейската дългова криза е повлякла със себе си и световната икономика.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0