Ремонтираха Операта в Русе

Проектът е на стойност 853 836 лв.

Проектът на Министерство на културата ‘'Реконструкция, рехабилитация и оборудване на сградата на Оперно-филхармонично дружество - гр. Русе'' е на стойност 853 836 лв. и е осъществен със средства по Оперативна програма Регионално развитие. Това съобщи по-рано днес на пресконференция директорът на операта Найден Тодоров. 

Целта на ремонта е осигуряване на съвременни, отговарящи на европейските стандарти, условия за развиване на културна дейност, които да отговарят на потребностите на русенци. Извършените ремонтни дейности са свързани с привеждането на сградата към мерките за енергийна ефективност, осигуряване на достъп за хора с ограничена подвижност, повишаване на пожарната безопасност. Подменени са ВиК инсталацията на сградата, санитарните възли, вентилационната система. По проекта са подменени още столовете и настилката в залите на сградата на ОФД Русе, построена през 1958 г., пребоядисани са стените и таваните, монтиран е окачен таван в гримьорните и административните помещения.

В творческия си път симфоничният оркестър на Русе, създаден през 1919 г., е натрупал богат класически и съвременен репертоар. През изминалите над 50 години оркестърът е работил с най-добрите български и чуждестранни диригенти и солисти, инициатор и домакин е на международни фестивали. Традиция са премиерите с национално значение - редица творби на Шостакович, Прокофиев, Г.Канчели, Хиндемит, Р.Щраус, П.Хаджиев, К.Илиев, Кр.Кюркчийски се изпълняват за първи път в Русе.

Коментари: 0