Renault-Nissan и UniCredit правят автомобилна банка

Финансовата институция ще предлага финансови услуги на клиентите и дистрибуторите на марките Renault, Nissan и Infiniti в Русия

3620 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата италианска банка - UniCredit и френско-японският джойнт венчър Renault-Nissan създават специализирана банка за автомобилната индустрия в Русия. Тя ще предлага широка гама от финансови услуги на клиентите и дистрибуторите на марките Renault, Nissan и Infiniti в страната.

Финансовата институция ще бъде под контрола на Renault-Nissan, като обединението ще държи 60% от капитала. UniCredit ще участва като квалифициран миноритарен инвеститор с дял от 40%. Създаването на пряко контролирана финансова платформа има за цел да увеличи конкурентните позиции на концерна на руския автомобилен пазар, който се очаква да продължи да се развива динамично през следващото десетилетие.

Русия е ключов пазар за Renault-Nissan. През 2012 г. в страната са продадени рекордните над 2.9 млн. нови автомобила. През миналата година концернът е продал 352 808 автомобила (Renault - 189 852, Nissan - 153 747 и Infiniti - 9 209), съответстващи на пазарен дял от 12%.

Русия е основен пазар също и за UniCredit. В страната групата оперира чрез свое дъщерно дружество, което присъства на пазара от 1989 г. Чрез създаването на специализирана банка за автомобилната индустрия, UniCredit цели да увеличи бизнеса си в сферата на банкирането на дребно в Русия.

Renault-Nissan и UniCredit си партнират и в други страни от Централна и Източна Европа като Чехия, Словакия, Хърватия и Унгария.

За осъществяването на проекта са необходими разрешителни от регулаторните органи, за които в момента се подават необходимите документи. Очаква се смесеното дружество да заработи до края на 2013 г.

Подкрепи Economic.bg