Решено: ВМЗ ще се приватизира по бързата процедура

72 народни представители подкрепиха раздържавяването без стратегия

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Депутатите разрешиха "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД Сопот (ВМЗ) да се приватизира без одобрена стратегия от Народното събрание (НС). Това стана с одобрените на второ четене промени в Закона за приватизация, с които беше отменено решение НС от 2011 г. за одобряване на Стратегия за приватизация на "ВМЗ" ЕАД.

Изваждането на ВМЗ от забранителния списък и приватизацията на заводите без стратегия беше одобрено от 72 народни представители, 25 гласуваха "против", а 2 "въздържал" се.

Преди гласуването депутатът от "Коалиция за България" Георги Божинов възрази срещу решението. Колегата му Георги Пирински, който е и зам.-председател на НС, добави, че приетите промени съсипват цял регион, защото с тях се дава възможност "на една агенция" (Агенция за приватизация - бел. ред.) да продаде предприятието. Народният представител от управляващата партия ГЕРБ Диан Червенкондев защити приетите промени, като припомни, че натрупаните задължения на ВМЗ са над 150 млн. лв.

Червенкондев е категоричен, че приватизацията е единственият възможен изход за предприятието, защото в противен случай ще трябва да влезе синдик и да разпродаде завода. Той защити тезата си с приватизацията на "Булгартабак холдинг" АД, където държавният дял беше продаден без одобрена стратегия от народното събрание и без недоволство от синдикатите.

До разрешаването на бързата приватизация на ВМЗ се стигна, след като опитите за раздържавяване по определена от НС стратегия удариха на камък. Последният кандидат за покупка на 100% от акциите на ВМЗ - "Емко" се отказа, тъй като поставените от компанията условия бяха против действащата тогава стратегия.

От вчерашно изказване на Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) става ясно, че има запитвания за ВМЗ от потенциални инвеститори от Израел. Български компании също са готови да се включат в раздържавяването, но не става дума за вече отказалата се "Емко". Дружеството постави условия за шоково съкращаване на персонал, който към момента е над 3 хил. души. След това обаче беше взето решение, че съкращения ще има, защото без редуциране на заетите предприятието би фалирало.

Съкращенията във ВМЗ ще започнат след около месец. Вече се правят списъци, като първи в тях са хората, които сами са пожелали да напуснат заводите. В списъка ще бъдат включени 500 оръжейници. Вече са готови критериите, по които ще се извършва подборът на хора за уволнение. Те включват възраст, трудов стаж и квалификация.

Подкрепи Economic.bg