Поредният мол в София отваря на 28 март

През 2012 г. най-много търговски площи на глава от населението е имало в Стара Загора

204 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Изграждащият се в момента Paradise center на бул. "Черни връх" ще отвори врати на 28 март, обявиха от консултантската компания Forton International.

Рекламираният като първия лайфстайл мол у нас разполага с  80 хил. кв. м. отдаваема площ, като договорите са подписани вече за над 80% от нея.  Очакванията са всички наематели да имат готовността да отворят обектите си до обявената дата, заяви Росен Генев, мениджър "Търговски площи" във Forton.

Сред най-големите наематели са Inditex (5 хил. кв. м.) и Zara (3 хил. кв. м.), а също и H&M и Carrefour. Търговският център на "Черни връх" ще разполага с фитнес, простиращ се на 4 хил. кв. м., медицински център и 8 хил. кв. м. тераса със заведения и атракциони.

От Forton отчитат, че през 2012 г., когато бяха завършени двата големи обекта в Бургас и София (Galleria Burgas и Bulgaria Mall) площта на действащите молове се увеличи с 13% до 632 хил. кв. м. Търговската площ на 1000 жители е достигнала 86.4 кв. м. средно за страната. По този показател България изостaва от останалите страни в Европа, където на 1000 души се падат средно по 250 кв. м. търговска площ.

През 2012 г. Стара Загора, Варна и Русе образуват топ 3 на българските градове по показателя търговски площи на глава от населението. През тази година се очаква подреждането да се промени, като на първо място излезе Бургас, следван от Стара Загора и Варна. През 2013 г. столицата София ще се изкачи с две места и ще заеме 6-ата позиция на най-"пренаселените" с молове български градове.

По отношение на наемите, от Forton отчитат, че през миналата година техните нива са останали стабилни. В София средната цена, на която са били отдавани под наем търговски площи, е била 27 евро на кв./м, за страната - между 18 и 20 евро на кв./м. Основната търговска улица в столицата бул. "Витоша" също е задържала наемните нива до около 40 евро на кв./м. 

Подкрепи Economic.bg