Реставрират BMW на Елвис

Роудстърът модел 507 е в окаяно състояние, но в родния Мюнхен обещават да го възстановят за две години

Колата на Краля

Реставрират BMW на Елвис
272 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Ако кралят на рокендрола Елвис Пресли можеше да погледне своя BMW 507 днес, купен от него през 1958 г., щеше да види една жалка руина - уникален роудстър очаква своето възстановяване, пише списание Auto-Motor-Und-Sport Bulgaria.

Ръждясали ламарини, излющена боя, без двигател… С цялото уважение към този уникален автомобил, но BMW 507 е в ужасно състояние. Но като истинска звезда, той запазва достойнството си, дори ако разцветът му отдавна да е отминал. Шаси номер 70079 не е на когото и да било. Този екземпляр е принадлежал на звездата на звездите, шампионът по кълчене, Краля на рокендрола, Елвис. Колата също има вълнуващо CV, колкото на своя знаменит собственик, а някои моменти са точно документирани. Така например, първоначално автомобилът е бил бял. За да изтрие съобщенията от почитателките си, които пишели адреса си с червило върху каросерията на беемвето, Елвис го пребоядисал в червено.

Идолът на тийнейджърите използва роудстъра 507, за да ходи при приятелката си Присила Ан Болиьо по време на военната му служба в Германия. Извън оградата на казармата, в часовете на отпуск, той се насочвал към Франкфурт и заедно с бъдещата си съпруга живеели на воля с неговия автомобил, оборудван с двигател V8 и впечатляващите за времето си 150 к.с. Тогава спортният модел BMW 507 е бил рядко срещан автомобил и изключително скъп. От него са произведени само 254 екземпляра.

След края на службата си в армията, Елвис тръгва за Щатите с най-необходимите си неща и изоставя своя красив автомобил BMW. За транспорта на колата е била отговорна американската армия. В крайна сметка автомобилът се озовава на пазара на общо основание.

И така, един от собствениците „осквернява” култовото возило, като му „присажда” американски V8, предавателна кутия Borg Warner и заден мост от GM, за да бъде унифициран за участия в скоростни планински изкачвания. През 1968 г., най-накрая инж. Джак Кастор го купува за няколко долара с обещанието, че ще го възстанови "скоро". А сега вече е юли  2014 г. 

Автомобилът BMW 507 на Краля отново прекосява Атлантическия океан, но  в посока Мюнхен, за да започне нов живот. До началото на възстановителните работи, този шедьовър е скициран от дизайнера Албрехт Граф Гьорц и е представен в музея на BMW в Мюнхен до 10 август. Самата реставрация на автомобила ще отнеме около две години, когато BMW 507 на Елвис Пресли отново ще запее песента на своя V8.Подкрепи Economic.bg