Reuters: Българите са срещу правителството

Около 2/3 от гласувалите на референдума се очаква да кажат "да" на изграждането на АЕЦ "Белене", пише в свой коментар най-голямата информационна агенция на планетата

Снимка: БГНЕС

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Българите се очаква гласуват в подкрепа на проекта за изграждането на нова атомна електроцентрала в първия референдум в посткомунистическата ера на страната. Вотът ще е срещу решението на правителството да се откаже от проекта за няколко милиарда долара, пише в свой коментар най-голямата информационна агенция на планетата Reuters по повод провеждащият се днес у нас референдум.

Допитването до народа ще се разглежда като тест на обществената подкрепа за политиката на премиера Бойко Борисов преди изборите през юли, въпреки че по правилата за гласуване е малко вероятно ядрения референдум да е задължителен.

Кабинетът "Борисов", който се бори да съживи икономиката, вече отменени изграждането на 2000-мегаватовата централа в Белене. Аргументът е, че балканската страна не може да си позволи да плати цената от над 10 млрд. евро (13.5 млрд. долара), припомня Reuters.

Съюзниците на България в Брюксел и Вашингтон също се противопоставиха на проекта, страхувайки се, че изграждането на централата ще задълбочи икономическата и политическа зависимост на България от Русия. Москва вече предложи да финансира проекта, който ще се строи от руската държавна компания "Атомстройекспорт", коментира агенцията.

Проучване на общественото мнение сочи, че 2/3 от хората, които ще отидат да гласуват, ще подкрепят изграждането на проекта. Много от тях ще гласуват с "да", надявайки се, че по този начин ще се обуздаят цените на електроенергията, ще бъдат създадени нови работни места, а централата ще помогне на България да се превърне в енергиен център в Югоизточна Европа.

Подкрепи Economic.bg