Делян Добрев гласувал с надежда за „край на агонията“

Днешното допитване до народа касае единствено и само АЕЦ "Белене", категоричен е икономическият министър

Снимка: БГНЕС

132 ~ 1 мин. четене

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев упражни правото си на глас в днешния референдум, като изрази надежда вотът му да "сложи край на една 30-годишна агония, особено тежка в последните 5-6 години". Енергийният министър гласува заедно със съпругата си в ЦДГ "Ян Бибиян" в родния си град Хасково, съобщи Стандарт.

"Надявам се и всички хора да дадат своя вот днес, защото той е важен", коментира на излизане Добрев. Според него ниската избирателна активност вероятно се дължи на факта, че хората не припознават референдума като избори, а вероятно има и такива, които не се чувстват подготвени да гласуват по този въпрос.

На запитване дали резултатите от националния вот по някакъв начин ще окажат тежест и за бъдещо решение за нови реактори в АЕЦ "Козлодуй", Добрев отговори категорично с "не" и подчерта, че трябва да е съвсем ясно, че днешното допитване до народа касае единствено и само АЕЦ "Белене". "Референдумът беше създаден за "Белене" и цялата кампания се водеше заради "Белене", а въпросът беше трансформиран, за да бъде съобразен с конституцията", подчерта икономическият министър.

Той разясни и перспективите пред централата в "Козлодуй". В момента там се правят проучвания, социални и икономически анализи  и ОВОС. След като приключат тези сондажи, едва тогава МС ще вземе решение за започване на някакъв процес. Това вероятно ще стане през второто полугодие на тази година.

Подкрепи Economic.bg