Reuters: Десетки хиляди в България срещу високите сметки за ток

От миналата година рейтингът на управляващата партия ГЕРБ се топи заради ниските заплати и високите сметки, допълва изданието

120 ~ 1 мин. четене

Десетки хиляди българи протестираха в повече от 20 града срещу високите сметки за ток в неделя, усилвайки натиска срещу правителството след седмица на устойчиви демонстрации, пише Reuters.

Протестиращите скандираха "Ще бъде така докато не спечелим", парализирайки всички големи градове и настоявайки за оставката на кабинета и ренационализация на ЕРП-тата.

Демонстрантите замеряха с яйца, бутилки и плодове, горяха своите сметки за ток и нападаха офисите на енергийните фирми. Над 2000 души са блокирали магистралата за Гърция в близост до южния град Дупница.

Цените на електроенергията са политически чувствителни в най-бедната членка на Европейския съюз, тъй като сметките за ток поглъщат голяма част от доходите на гражданите, особено през зимата.

От миналата година рейтингът на управляващата партия ГЕРБ се топи заради ниските заплати и високите сметки, допълва изданието.

Правителството заяви, че ще разгледа въпроса за нарастващите сметки за електричество, но министърът на финансите Симеон Дянков в сряда изключи повторна национализация на електрически компании.

Безработицата в България е достигнала 10-месечния си връх. Подкрепата за опозиционната БСП, която заяви, че ще обмисли повторната национализация на ЕРП компаниите, ако спечели парламентарните избори на 7 юли, нарасна до 22,1%, завършва Reuters.

Подкрепи Economic.bg