Родното биопроизводство нараснало два пъти през 2012 г.

30 хил. хектара площи за биоземеделие са били регистрирани в България през 2012 г.

196 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Регистрираните през 2012 г. площи за биоземеделие са общо 30 хил. хектара. Това съобщи в Русе управителят на фондацията за биологично земеделие "Биоселена" Стоилко Апостолов, предаде БНТ. По неговите думи площите са двойно повече спрямо 2011 г. 

Той поясни още, че в България има 2800 биопроизводители и близо 95% от произведените биологични продукти се изнасят в чужбина. "Най-много се изнася пчелният биологичен мед, за производството на който спомагат 85 хил. сертифицирани кошера в страната ни, следван от розовото и лавандуловото масло, както и био малините и ягодите", обясни Апостолов.

Апостолов даде пример, че от миналата година Германия е имала интерес за закупуване на биопшеница от България на цени от 350 до 400 евро за тон.

"Проблемът обаче е, че пшеницата отива в Германия, там се смила и се връща обратно у нас, пакетирана като брашно, като цената за килограм вече е 6 лв.", посочи управителят на фондацията за биологично земеделие „Биоселена".

Поради тази причина, заетите в бранша изготвят стратегия за българското биоземеделие, в която се акцентира върху възможността страната ни да изнася пакетирани натурални продукти.

Броят на биопроизводителите в България се увеличава с всяка изминала година, като в момента 2800 биоземеделци обработват над 30 000 хектара земя.

Подкрепи Economic.bg