Русия е готова да защитава Сирия от външна агресия

Той и американският му колега Барак Обама не са постигнали съгласие по въпроса за арабската държава

124 ~ 1 мин. четене

Русия ще помогне на Сирия в случай на външна агресия. Това каза руският президент Владимир Путин на пресконференцията в края на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург, предаде ИТАР ТАСС. По неговите думи той и американският му колега Барак Обама не са постигнали съгласие по въпроса за Сирия.

Путин припомни, че страната му и сега помага на Сирия, като доставя оръжия, сътрудничи с Дамаск в областта на икономиката и в хуманитарната сфера и доставя хуманитарни помощи.

Руският президент изрази безпокойство, че удари по Сирия биха оказали негативно влияние върху световната икономика и посочи, че химическата атака от 21 август е провокация, за да се насърчи военната интервенция, а не деяние, приписвано на режима на Башар Асад.

Той посочи, че на срещата на Г-20 против удари в Сирия са се обявили освен Русия и Италия, Индонезия, а също и други страни, както и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. За удари пък са се обявили освен САЩ и Турция, Канада, Франция, Саудитска Арабия и Великобритания.

Подкрепи Economic.bg