Русия отпуска заем от 500 млн. долара на Сърбия

Кредитът трябва да помогне на Белград да се справи с високия си бюджетен дефицит

3611 ~ 1 мин. четене

Русия подписа договор за отпускането на заем в размер на 500 милиона долара за Сърбия, съобщава РИА Новости. Подписи под документа поставиха финансовите министри на двете страни Антон Силуанов и Младжан Динкич.

Първият транш ще бъде в размер на 300 милиона долара и ще бъде изплатен веднага. Лихвата по 10-годишния кредит възлиза на 3,5%. Заемът трябва да помогне на Белград да се справи с високия си бюджетен дефицит.

Белград е в особено тежко финансово състояние и има спешна нужда от кредит, за да запълни бюджетния си дефицит, който вече е 3.6% от националното производство, и да подпомогне растежа. През последната година сръбската икономика се е свила с 1.7% заради ефекта от дълговата криза в еврозоната, която е основният й търговски партньор.

Страната вече получи 800 милиона от Москва за преустройството на железниците си и води преговори и с други страни, сред които Обединените арабски емирства и Китай.

Междувременно белградският вестник "Вечерни новости" съобщи, че Сърбия няма да получи дата за преговори за присъединяване към Европейския съюз, дори да постигне споразумение с Косово.

В понеделник Белград отказа да подпише предложеното от Брюксел споразумение за уреждане на етническото напрежение с бившата си провинция. Това е ключово условие за започването на преговори за членство. Според изданието обаче такива няма да бъдат предложени, дори Сърбия да подпише в последния момент.

Подкрепи Economic.bg